Ochutnali sme Cabernet Sauvignon Barrique 2015 z HR WINERY
Prvá degustácia v tejto sezóne bola v znamení pekných vín, skvelých hostí a uvoľnenej atmosféry. Touto
cestou veľké poďakovanie Peťovi Paleschovi, somelierovi a tiež všetkým zúčastneným. Rozhodli sme sa
vybrať jedno víno z degustácie, o ktorom by sme chceli napísať viac.
Cabernet Sauvignon Barrique 2015 z vinárstva HR WINERY
Vinárstvo a vinohrady HR WINERY sa nachádzajú v južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, v obci Gbelce.
Vinice ležia v údolí medzi riekami Dunaj a Hron. Jedinečnosť územia sa vyznačuje tým, že je to
najhorúcejšia oblasť na Slovensku s najvyšším počtom slnečných dní v roku. Víno z tejto oblasti je
harmonické s kyselinami a minerálmi, čo zdôrazňuje jedinečnosť regiónu ako aj povahu kvalitných odrôd.
Nachádzajú sa tu 60 rokov staré vinice ( Svätovavrinecké, Veltlínske zelené). Momentálne obhospodarujú
280 ha vinohradov v zložení z 26 odrôd. Z toho najzastúpenejšími sú Rizling rýnsky, Rizling vlašský,
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pálava, Muškát moravský, Veltlínske zelené, Frankovka modrá,
Dunaj, Rulandske modré, Cabernet Sauvignon a Alibernet.
Ale späť k nášmu cabernetu.
Víno je tmavej bordovočervenej až atramentovej farby s purpurovým okrajom.
Vo vôni dominuje sušená slivka a slivkový džem. Vôňa je doplnená o nóty lesného ovocia a ríbezle.
12- mesačné zrenie vína v barikových sudoch prezrádza nuansa vanilkového lusku a tabakového listu.
Záver aromatického zážitku z tohto vína dotvorí jemná aróma čerstvej prázdnej kávy a horkej čokolády.
Chuť vína je mohutná a plná s charakterom vín južnej Európy.
V gastronómii odporúčame podávať k ťažším úpravám hovädzieho mäsa, k steakom a divine.
Jelení steak s opekaným petržlenom s brusnicovou omáčkou s Cabernet Sauvignon Barrique 2015 môže
byť zaujímavým gastronomickým zážitkom.
Drahí nadšenci vína, máme tu jeseň a nič nepoteší dušu a jazyk milovníkov vína viac ako plné červené.
Barikovský Cabernet Sauvignon z dieľne HR WINERY je víno k dobrému jedlu i knihe. Víno, na ktoré si
urobíte čas.