Burčiak vo vinotéke Barrique.
Veľmi sa teším produktom, ktoré sa vyrábajú poctivo, s nadšením a presne takto by som
charakterizovala aj náš “barikovský” burčiak. Blíži sa koniec leta a ľudia sa netrpezlivo pýtajú,
kedy už konečne dorazí.
Burčiak, ktorý každým rokom predávame vo vinotéke a vinárni sa pomaly stáva tradíciou.
Tento voňavý a sladučký nápoj je výsledok poctivej práce vinára a vinohradníka, ktorý robí svoju
prácu s radosťou a srdcom. Každé ráno ručne obraté hrozno sa pomelie, čo znamená, že sa oddelí
strapina od bobúľ. Potom tzv. mačkacie valce narušia pevnosť bobule a tie pokračujú do lisov.
Vylisovaný nápoj sa nazýva mušt. Veľmi dôležitá časť procesu je odkalenie. Rôzne usadeniny,
nežiadúce látky, dužina idú preč a vznikne čistá šťava bez alkoholu. Následne sa takto odkalený
mušt zakváša a pomocou kvasiniek premieňa cukor na alkohol, preto burčiak jemne bublinkuje.
Jednoducho povedané, burčiak je produkt medzi muštom a vínom s ideálnym obsahom alkoholu
4-6%.
Ale pozor, táto vitamínová bomba nie je určená na skladovanie. Je to výbušný nápoj, ktorý počas
kvasenia potrebuje dýchať, tak ak ho chcete nechať postáť v chladničke, len s povoleným
vrchnákom. Najlepší je čerstvý a preto odporúčame držať sa hesla “kúpiť a vypiť” a opäť sa ku
nám vrátiť (hlavne všetko v rozumnej miere).
Často sa pýtate z akej je odrody? Biely burčiak začína lisovaním odrody Irsai Oliver, nasleduje
Muller Thurgau, Veltlín zelený, Ruland biely a končí to zberom odrody Silván zelený. V ponuke
okrem bieleho máme aj veľmi raritný červený burčiak, ktorý sa vyrába technológiou ružového
vína. Momentálne sa lisuje odroda Modrý Portugal, nasledovať bude Vavrinec.
Týmto Vás radi privítame v našej vinotéke a vinárni a pozývame Vás na pohár poctivého
burčiaku, pri ktorom si zaručene vychutnáte tradičnú atmosféru jesenných dní.